Viktigaste sakerna att tänka på inför en köksrenovering

Ut med det gamla och in med det nya! Att få sätta händerna i en köksrenovering är stort för dom flesta – äntligen ska drömköket bli av. Kanske har man letat inspiration och idéer under en lång tid och har en klar bild av hur man vill ha det i det nya köket. Det finns dock flera anledningar att stanna upp och tänka igenom alla val och göra en riktigt bra planering innan man gör slag i saken. Här kan du läsa om några av dom saker som är viktiga att tänka på inför en köksrenovering.

Kökstriangeln

När man planerar en köksrenovering är det lätt att man bara fastnar i det som har med själva utseendet att göra snarare än funktionaliteten hos https://badrumsrenoveringstockholmslän.se/. Självklart ska man välja ett kök som man tycker är snyggt men det är också viktigt att det är välplanerat när det kommer till placering av dom olika delarna.

När det gäller kök pratar man ofta om den så kallade ”kökstriangeln”. Enkelt förklarat kan man säga att dom tre viktigaste sakerna i köket (åtminstone när man ska laga mat), nämligen kylskåp, vatten och spis, ska placeras ut i en triangel. På så vis kan man smidigt förflytta sig, till exempel för att hälla vatten i en kastrull eller hämta något ur kylen. Triangeln behöver inte vara exakt symmetrisk men det är bra att ha den i åtanke när man planerar sin köksrenovering, för att man ska få ett bra arbetsflöde i rummet.

Det ska hålla i längden

En annan viktig sak att tänka på inför en köksrenovering är vilken stil man ska välja. Även här kan det vara lätt att ryckas med och bara välja det man tycker är snyggt just nu men det är sällan en bra ide. Kolla på olika stilar och fundera på hur du tror du kommer känna om dom om 10 eller 15 år. Ett kök har lång livslängd och en köksrenovering är dyr så välj en köksmodell som kommer att hålla i längden och som du tror att du kommer att tycka om även när dom första åren har passerat.

Ett bra tips är att välja skåpluckor som kan målas om i framtiden. Dom flesta lackade träluckor kan målas om – men med högblanka luckor blir det svårare. Har du valt en köksinredning som kan förnyas om några år kommer du kanske aldrig behöva lägga pengar på att genomföra en fullständig köksrenovering igen, utan det kan räcka med att byta ut vissa delar.