Allt fler väljer tandblekning

Det har blivit allt vanligare med tandblekning i Sverige. För ett antal år sedan var det många som förknippade tandblekning med någon typ av kändis-kultur, men på senare år har efterfrågan på tandblekning växt i alla grupper i samhället. Det är lätt att få missfärgningar på sina tänder om man dricker mycket kaffe, snusar eller äter viss typ av mat och det är inte alltid att det räcker med att borsta tänderna noggrant för att förebygga det problemet. Tandblekning behöver inte vara särskilt dyrt, men det gäller att välja en renommerad aktör som utför tandblekningen på ett professionellt och seriöst sätt. Här hittar du information om hur en tandblekning går till och vad det kan kosta.

Konsultera tandläkare eller tandhygienist innan du beslutar dig för att bleka tänderna

Innan du beslutar dig för att bleka tänderna kan det vara en god idé att uppsöka en tandläkarmottagning för en undersökning. Det kan exempelvis vara så att missfärgningarna på tänderna beror på andra underliggande problem, exempelvis karies vid tandblekning. Innan man bleker tänderna behöver man då åtgärda de underliggande problemen som orsakat missfärgningarna. Men om du vet med dig att du inte har några problem med hål, tandsten eller karies så är det inte nödvändigt att besöka tandläkare innan du bestämmer dig för att bleka tänderna.

Tandblekning kan göras hemma eller hos en professionell utförare

I takt med att efterfrågan på tandblekning har ökat i samhället har även utbudet på marknaden ökat. Det finns goda möjligheter att själv bleka tänderna hemma för den som vill det, men det finns även många aktörer att välja på för den som vill ha hjälp av någon som har till yrke att utföra tandblekningar. Fördelen med att bleka tänderna själv är att det ofta blir betydligt billigare än att göra det på en klinik, men nackdelen är att det ofta tar något längre tid. Om du gör det på en klinik behöver du själv inte göra några större förberedelser, utan tandläkaren eller hygienisten som utför tandblekningen tar hand om allt som krävs för att tandblekningen ska bli så bra som möjligt.

Kan alla tänder blekas?

Ja, i stort sett alla missfärgningar kan avhjälpas med hjälp av en tandblekning. Vissa missfärgningar är dock svårare än andra och det kan innebär att du måste bleka tänderna flera gånger för att få ett fullgott resultat. Det finns däremot vissa missfärgningar som inte kan blekas bort med hjälp av en vanligt tandblekning, exempelvis svåra missfärgningar som skapats på grund av mer omfattande lagningar eller fyllningar. Om du har mycket svåra problem med missfärgningar kan du alltid konsultera din tandläkare för rådgivning hur du på bästa sätt kan få bukt med problemet.