Funderar du på en badrumsrenovering?

En badrumsrenovering kan vara mer eller mindre omfattande. Det kan inkludera att du river ut allt i badrummet – kakel, klinkers och till och med att du monterar in nytt avlopp. En renovering kan också vara betydligt mindre än så och bestå av små uppfräschningar, till exempel att du byter ut badrumsskåpet.

Dela in badrummet i tre delar

Ett sätt att gå tillväga på när du funderar över en badrumsrenovering är att du delar in rummet i tre delar:

  • En för toaletten
  • En för dusch/badkar
  • En för handfatet

I ett inledande skede tar du helt enkelt hänsyn till hur stor yta var och en av delarna ska få i badrummet när det är färdigrenoverat. Andra faktorer att ta hänsyn till är om du till exempel behöver ett skötbord för att byta blöjor och hur stor spegeln behöver vara. Varje del av badrummet tar upp utrymme på en annan dels bekostnad. Det gäller därför att du är smart när du tänker på hur utrymmet ska tas tillvara. Det finns många olika saker du kan göra.

 

Montera badkar eller jacuzzi?

En jacuzzi får väl sägas vara ännu lyxigare än golvvärme. Tänk att kunna gå ner i en varm jacuzzi med massagestrålar efter jobbet. Underbart! Så lyxigt måste det förstås inte vara. För de allra flesta räcker det med ett badkar. Om du vill byta ut din dusch mot ett badkar är det en badrumsrenovering du ska göra.

Du kan sänka kostnaden för en badrumsrenovering med rotavdraget

Beroende på hur genomgripande en badrumsrenovering är kostar den förstås mer eller mindre. Om du renoverar badrummet hemmavid, och låter en hantverkare göra det åt dig, kan du som tur är använda dig av rotavdraget. Med rotavdraget kan du dra av upp till 50 000 kronor för ett byggprojekt som sker i anslutning till ditt hem. Närmare bestämt kan du dra av på arbetskostnaden, i praktiken kan du på så sätt sänka kostnaden för renoveringen med upp till 30 procent.